Sla, sla en nog eens sla

IJsbergsla is een slasoort die begin 20e eeuw in Californië geïntroduceerd werd onder de naam Iceberg. Deze naam kreeg de soort vanwege het transporteren van de sla per trein van de west- naar de oostkust waarbij voor de houdbaarheid een berg ijs op de sla werd gedaan. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en veelal iets doorzichtig. De bladeren vormen een gesloten krop, de randen kunnen krullend uiteen staan maar kunnen ook strak om de krop ‘gevouwen’ zijn.   
Romaine sla is een slasoort die vooral in volkstuinen wordt geteeld, maar de beroepsteelt neemt toe ter vervanging van ijsbergsla. Romaine sla vormt tot 40 cm lange, langwerpige kroppen. Deze slasoort was al 4000 jaar geleden bij de Egyptenaren bekend en werd voornamelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld, maar wordt nu in heel Europa en in Noord-Amerika geteeld.  
Little gem is een kleine gekropte Romeinse sla met gekrulde blaadjes. Het wordt gebruikt als vervanger van ijsbergsla, met als voordelen dat het volgens sommigen smaakvoller is. Deze groente is verkrijgbaar in de periode mei tot en met oktober.  
De bladeren van eikenbladsla hebben de vorm van een blad van de Amerikaanse eik en zijn aan de buitenkant roodbruin gekleurd, het middendeel bleekgroen. Er bestaat echter ook een volledig groene versie van deze sla. De smaak is pittig en nootachtig. De textuur is knapperig. De Hollandse eikenbladsla is het gehele jaar in beperkte mate verkrijgbaar. Er is een rood ras, Red Salad Bowl en een groen,  Green Salad Bowl.   
Lollo rosso (de rode) en lollo biondo (de lichtgroene) zijn slasoorten met een losse krop en een sterk gekroesd blad. Het blad is zacht en de smaak is heel neutraal. Deze decoratieve slasoorten komen van oorsprong uit Italië.   
Batavia groen is een slasoort met kroezige bladranden en een frisse groene kleur, stevig blad. Deze soort is heerlijk knapperig en zoet en heeft een nootachtige smaak. Batavia groen wordt voornamelijk gemixt met andere variëteiten bladsla.   
Salanova is een nieuwe slasoort. Het is een slasoort die aansluit bij de wensen van de moderne consument. Salanova lijkt op een kropsla, maar bevat in tegenstelling tot de kropsla een gemakkelijk te verwijderen hart. Deze slasoort is verkrijgbaar in verschillende kleuren voor een mooie opvallende salade. De salanova valt op in het snel en gemakkelijk bereiden van uw salade. Al bij het snijden valt de sla in afzonderlijke, hapklare blaadjes uiteen en is daardoor klaar voor gebruik.   

 

Frisée is een andijviesoort en wordt ook wel krulandijvie genoemd. Deze andijvie heeft een open krop, met krullerige sterk ingesneden bladeren. Het hart van de krop is geel, de bladeren aan de buitenkant zijn groen. De smaak van frisée is wat bitterder dan gewone andijvie, en dat geldt vooral voor de buitenste groene bladeren. Juist het lichte binnenste deel van de krop is lekker in een salade.

 
 
Rucola is een eenjarige plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De jonge plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost en de kiemplantjes worden ook op brood gegeten. Ook kan rucola gestoofd worden. De smaak is walnootachtig en enigszins bitter. In het Middellandse Zeegebied wordt rucola al sinds de middeleeuwen geteeld.   
Radicchio rosso, ook wel ‘rode sla’ genoemd, is familie van de witlof, maar lijkt daar totaal niet op. Radicchio Rosso heeft een klein rond kropje met een dicht hart en een donkerrood blad dat wit dooraderd is. De structuur van het blad is zeer stevig en knapperig. De smaak zitten tussen witlof en andijvie in, iets bitter dus. De mooie rode kleur van de radicchio rosso geeft je salade een extra mooie uitstraling.  Van juni tot en met half december is de sla uit Nederland verkrijgbaar.   

 


Sla, sla en nog eens sla
Bloemkool

Bloemkool

Freeland vindt het voor u!
Lees meer »

Freeland B.V.
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
The Netherlands

Tel: +31 591 670570
Fax: +31 591 670579
E-mail: info@freeland.nl

BTW: NL808412000B01
EORI: NL808411950
KVK: 01082378
BIC: RABO NL 2 U
IBAN: NL80RABO0349621535